Etichete

, , , ,

Societatea anunta aparitia unei dileme izvorate din cresterea nivelului de trai si al cultului pentru tot ce este valoare materiala. Copilul modern se trezeste in fata unor stralucitoare conditii de viata, care-i tulbura perceptia despre viata in sine. Civilizatia a dat nastere unui copil rasfatat, care traieste langa computer si televizor. Banii nu sunt o problema, supravietuirea, lupta, concurenta, suferinta materiala au disparut ca prin minune. Asa incat, acest copil al timpurilor noastre (tot mai obisnuit si in Romania ….) nu mai cunoaste frustarea materiala, ci culcusul de “pui” si alintarea sublima a civilizatiei. El a devenit razvratit, incapabil sa mai fie atent la valorile material1, incapabil sa pretuiasca eforturile parintilor si incapabili sa faca ei insusi eforturi.

In principiu, copilul rasfatat ar putea sa se orienteza catre viata spirituala, sufletesca, de vreme ce el are asigurate toate conditiile de trai si toate dorintele ii sunt implinite. Totusi, el prefera lucrurile care se obtin cu usurinta. Tintuit in aceste valori materiale, in care s-a nascut, copilul bogat ramane la fel de perplex in fata celei mai mici dificultai intanlite in viata.Iata ca materialul nu este o solutie de dobandire a spiritualului si in el nu gasim nici urma din fericirea pe care generatii intregi au visat-o pentru copiii lor.Copilul cu bani se arata ”nefericit”, bulversat si, in mod evident, un adversar al valorilor care vin din trecut, dar un utilizator excelent al acestora.

El utilizeaza computerul si televizorul, dar nu da semne ca ar da vreun ban pe ele si nici habar nu are ca cinva trebuie sa faca eforturi ca el sa le aiba. Este un fel de Adam care s-a trezit direct in Rai si a cautat pe acolo, de plitiseala ceva care ii este interzis. De aceea, copiii bogatilor au adesea traiectorii stranii de viata: se drogheaza, nu pun pret pe nimic, se revolta, ajung la inchisoare sau neaga toate valoriile actuale.

Probabil ca ceea ce trebuie schimbat in educatia copilului de azi nu este neaparat “banul in exces”, cat conceptia noastra, a tuturor ca suferinta ne maturizeaza ne face intelepti si le ofera experienta de a aprecia adevarate valori ale vietii. Incrancenarea de a ne sti mareti si cocotati peste acoperisurie societatii ii confirma oricarui copil ca “trebuie sa suferi pentru tot ce ai”. Or, acesta nu este decat o credinta. Fara schimbrea ei in adancul sufeltului nu vom avea copii mai buni si, cu atat mai putin, copiii care se vor recunoaste in valorile materiale. Atata vreme cat le vom striga: “Eu m-am chinuit, am muncit,am luptat” ei vor intelege “Aha, ai suferit, deci e bine sa sufar si eu, fiindca tu de aceea esti acum fericit. Daca nu pot lupta petru bani, atunci sa gasesc un drog, altceva. Inseamna ca intai trebuie sa suferi si apoi sa te bucuri”.

Asadar, trebuie sa intelegem exprimarea noastra inconstienta, reprezentata in realitate si abia apoi sa intelegem ca si copilul de bani gata cauta fericirea, incercand sa arate ca ceva ii lipseste si acest ceva ii face fericit.

*Daca ai destula rabdare poti observa ca pana si iarba se transforma in lapte(Lao Tse)
*Alege cale de mijolc in tot ce faci.(Confucius)

Multumesc, AleXandru Zabava!

Reclame