Etichete

, , , ,

dragosteCam pe la varsta adolescentei, cand simtim primii fiori a ceea ce ar putea fi o mare dragoste, e cazul sa facem un dus rece, apoi sa ne intrebam: „Pe cine iubim?”, „Ce calitati au trezit dragostea nostra?”, „Ce defecte are adoratul/adorata?”, „Merita dragostea noastra?”, „Ne raspunde la dragoste ori se joaca cu ea?”.

Usor de recomandata astfel de masuri atunci cand ai 45 de ani si ai trecut prin furtunile vietii si ale dragostei. Cand ai 20 de ani nu e usor sa pui pe cantar calitatile unei Ilene Cosanzene sau ale unui Fat Frumos, a unor fiinte considerate ideale, de neinlocuit. Chiar sunt ideale? Chiar sunt fara prihana? Pai, de ce stau printre muritorii pacatosi? Chiar nu puteti trai fara el sau ea?  O singura clipa de luciditate va poate salva de la mari dureri, de la esec.

Ce facem in secunda de luciditate? Simplu: judecam adoratul/adorata. Asa e drept: ne judecam pe noi pentru a stabili ce meritam, trebuie sa judecam si pe cel/cea pe cate il/o consideram perechea noastra. Puneti mana pe un creion si o hartie si incepeti sa scrieti in doua coloane separate calitatile si defectele respectivei/respectivului. Luati calitate cu calitate si defect cu defect la cantarit, facand bilantul intre pozitiv si negativ. Sa nu va speriati daca veti constata ca iubiti o anumita fetiscana numai pentru ca are un zambet parsiv si poarta rochii facute dintr-o singura batistuta, astfel ca isi prezinta toate sculele cu care a inzestrat-o coana maica-sa. La fel voi, fetelor, nu fiti uimite daca veti constata ca aerul de golanas al lui X sau Y v-a dat gata si ca, in fapt, tipul are un cap mai gol decat mingea de fotbal. Nu dau cu parul, ci fac apel la ratiune. Nu spun ca nu-s bune sentimentele. Sufletul fara minte, insa, e ca un om fara ochi.

Ce mai facem in secunda de luciditate? Verificam carui tip de dragoste suntem tributari noi si caruia adorata/adoratul. Nu uitati! Platonicul nu se potriveste cu tipa carnala si nici invers. Daca soarta v-a facut poet, cautati o „dulce minune” . Daca sunteti un carnal, nu va legati viata de o visatoare. Veti fi desconsiderat si tratat ca un animal, veti trai deceptii, veti ajunge un complexat. Cautati-va petecul care se potriveste la sacul dumnevoastra.

Ce mai facem in clipa de luciditate? Meditam la proverbul recent inventat „Dragostea este o loterie”. Oare asa e? Oare norocul si ghinionul in dragoste nu depind deloc de noi? Ei, bine, in dragoste, norocul si ghinionul depind de noi destul de mult. Trebuie numai sa deschidem ochii, urechile, sufletul si sa ne folosim mintea. Cum se face ca din atatea logodnice fermecatoare ies atatea sotii infidele? Cum se face ca din atatia logodnici atenti ies atatia soti badarani? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: toti oamenii isi mascheaza adevarata personalitate, prezentand lumii masca pozitiva care ar vrea sa fie. Cu atat mai mult, indragostitii cauta sa fie excelenti in toate domeniile, ascunzandu-si toate defectele. „Abia atunci cand mananci cu cineva o caruta de sare, te poti lauda ca il cunosti”, spune proverbul. Ce facem? Mancam sarea (si viata) ori gasim alta solutie de a afla cine este cu adevarat adorata ori adoratul nostru? Eu v-as recomanda sa renuntati la consumul excesiv de sare, folosind alte metode de cunoastere.

Cum facem pentru a vedea dincolo de masca celeia (ori celui) pe care ni l-a adus inima la poarta sufletului? Legea o cunoasteti: masca omului cade in situatii limita, de soc, in asa zise momente ale adevarului. Din viata nu lipsesc astfel de momente, asa cum bine observa proverbul: „Prietenul se observa la necaz si iubita la boala”. Desigur, nu ne putem imbolnavi toata ziua pentru a ne vedea iubita ori iubitul. Putem aplica, insa, o mie si una de legende de verificare a senimentelor pe acre le nutresc pentru voi. Nu vi se pare corect? Treaba dumneavoastra. Eu imi fac datoria si va spun cate ceva pentru a vedea pragul de jos, inainte de a capata un cucui de la cel de sus.  Multe sunt posibilitatile de testare. Fantezia are prilej sa zburde. De exemplu, sunteti bogat si cam toate fetele se „indragostesc” dumneavoastra. Lasati un zvon ca sunteti falit, sustineti-l cu o viata modesta de vreo luna-doua si veti stabili cine va iubeste si cine e parsiva. Saracia, boala, necazul sunt tot atatea priljuri de a verifica trinicia sentimentelor pe care le nutresc altii pentru noi.

Reclame