Etichete

, , , ,

Nu exista decat un mijloc in lume pentru a face ca o persoana sa intreprinda o actiune oarecare. V-ati gandit vreodata la el? Un singur mijloc. A destepta intr-insa dorinta de a indeplini aceasta actiune.

Retineti bine. Nu exista alt mod.

Evident, puteti sili un trecator sa va dea ceasul lui, punandu-i teava unui revolver la tampla. Puteti obtine ascultarea unui copil prin bici. Dar aceste metode brutale au urmari dezastruoase.

Numai oferindu-va ceea ce doriti, voi ajunge sa va misc si sa va imping la fapte.

Ori, ce doriti dumneavoastra?

Celebrul doctor Sigmund Freud, unul dintre cei mai distinsi psihiatrii ai secolului al XX-lea, pretinde ca toate actele nostre sunt provocate de doua dorinte fundamentale: pofta sexuala si pofta de „a fi mare”.

Dupa adancul filosof John Dewey, mobilul cel mai puternic al naturii umane este „dorinta de a fi important”. Amintiti-va: „Dorinta de a fi important”.  Ce cereti dumneavoastra? Putine lucruri, dar acele lucruri le cereti cu o staruinta neobosita. Iata-le:

  1. Sanatatea si conservarea vietii
  2. Hrana
  3. Somnul
  4. Banul si bunurile ce le procura
  5. Supravietuirea viitoare
  6. Indestulare sexuala
  7. Fericirea copiilor vostri
  8. Sentimentul insemnatatii voastre

Aproape toate aceste nevoi sunt satisfacute, dar exista una care este arareori multumita si totusi tot atat de adanca, tot atat de poruncitoare ca si foamea. Este nazuinta, este ceea ce Freud numeste „dorinta de a fi mare”, ceea ce John Dewey numeste „dorinta de a fi important”.

Intr-o zi, Abraham Lincoln incepu o scrisoare cu urmatoarea fraza:

„Toata lumea iubeste complimentele.” Da, tuturor ne plac complimentele. Vrem sa ni se faca dreptate, sa fim apreciati. Suntem insetati de laude sincere. Arareori ni se acorda acestea.

Dar acela care are puterea de a-si potoli aceasta foame tainica si mistuitaore, de a-si implini aceasta aspiratie atat de inradacinata in sufletul omenesc, acela „ii are la mana pe semenii sai”, este venerat, adorat, ascultat si „chiar groparul va plange cand il va pune in mormant”.

Spune-mi cum iti satisfaci pofta ta de grandoare si iti voi spune cine esti…In asta se dezvaluie caracterul nostru. John D. Rockefeller, intre altele,  a zidit in China, la Peking, un spital modern pentru ingrijirea milioanelor de nenorociti pe care nu-i vazuse niciodata. Dimpotriva, Dillinger si-a manifestat importanta facandu-se gangster, asasin, spargator de banci. Urmarit de politistii care il vanau in Minnesota, el se repezi intr-o zi la o ferma, strigand: „Eu sunt Dillinger!” Era mandru de a fi inamicul public numarul 1. „Nu va voi face rau, zicea el, dar sunt Dillinger!”

Deosebirea dintre Dillinger si Rockefeller nu este faptul in care si-au afirmat importanta?

Numai incurajand pe individ i se releveaza si i se dezvolta cele mai frumoase daruri. Nimic nu distruge mai mult ambitia unui om decat criticile superiorilor sai. De aceea sunt oricand gata sa laud si nu sa mustru. Daca gasesc un lucru bine facut, il aprob sincer si ii acord complimente. Ori, ce facem noi? Exact contrariul. Cand un lucru ne displace, tipam si tunam, dar cand suntem multumiti nu spunem un cuvant.

 

CONCLUZIA:

Sa incetam sa ne mai gandim la noi insine, la meritele noastre, la dorintele noastre. Sa luam aminte la cele ale altora. Elogiul generos si sincer sa tasneasca din inima noastra! Sa daruim recunostinta si incurajare. Si cuvintele noastre vor ramane intiparite in inimi; vor fi repetate cu placere si pretuite ca tot atatea comori, mult timp dupa ce noi insine le vom fi uitat.

Dale Carnegie

Reclame